Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών, σε χαιρετισμό της κατά τα εγκαίνια του κοινοτικού κτηρίου Πραστειού Μόρφου, στη Λεμεσό, τονίζοντας ότι »εμείς απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία».

Οπως είπε, »η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο», ενώ »βασικό όπλο μας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας έχουμε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η κ. Μαύρου υπογράμμισε ότι »βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία» και »το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργασθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό. Για αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Απευθυνόμενη προς τους συγκεντρωθέντες, η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η συντήρηση της μνήμης των κατοίκων της προσφυγικής κοινότητας Πραστειού Μόρφου αλλά και η διατήρηση άσβεστου του πόθου για επιστροφή, αποτελούν για όλους μήνυμα ελπίδας, πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει αλλά συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

»Μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στο πολυαγαπημένο σας Πραστειό Μόρφου, την επιστροφή στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου και όλες τις κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά μας», είπε, ευχόμενη »όπως η επόμενη παγκοινοτική σας εκδήλωση πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα και να γιορτάσουμε όλοι μαζί στην κεντρική πλατεία του Πραστειού τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της προσφυγιάς και την επανένωση της πατρίδας μας».

Οι πολύμορφες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που με μόχθο διοργανώνονται από τις κατεχόμενες κοινότητές μας», ανέφερε η κ. Μαύρου, »συμβάλλουν στη διατήρηση της συνοχής των εκτοπισμένων και συντηρούν τη μνήμη των κατεχομένων μας, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης».

»Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε, »εντάσσεται και η δράση που αναπτύσσει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειού, σε στενή συνεργασία με το ιστορικό Σωματείο της Κοινότητας ‘Αγιος Γεώργιος Πραστειού’, για την ανάδειξη της ιστορίας και των παραδόσεων της κοινότητας».

»Σας τιμά ιδιαίτερα», δήλωσε η κ. Μαύρου απευθυνόμενη στους εκτοπισμένους κατοίκους της κοινότητας, »το γεγονός ότι, παρά το πέρασμα 38 χρόνων στην προσφυγιά, με το βαρύ φορτίο πόνου των επτά πεσόντων και δύο αγνοουμένων, παραμένετε μια ζωντανή και συνεκτική οντότητα, που διατηρεί έντονη τη μνήμη αλλά και άσβεστο τον πόθο για επιστροφή».

»Το χρέος απέναντι στους ήρωές μας είναι πολύ μεγάλο», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας πως, »με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους μας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας».

»Μιας λύσης», είπε η κ. Μαύρου, »που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος, με μίαν κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

»Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων», πρόσθεσε η Υπουργός Εσωτερικών.

»Εμείς απορρίπτουμε», συνέχισε, «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία».

Η κ. Μαύρου αναφέρθηκε στη στήριξη από την Κυβέρνηση όλων όσων έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα βάρη από την εισβολή και κατοχή, η οποία εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, την εφαρμογή σειράς άλλων κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων, την ένταξη για πρώτη φορά των εκ μητρογονίας προσφύγων σε διάφορα στεγαστικά και άλλα προγράμματα, αλλά και την πολύπλευρη ενίσχυση των προσφυγικών δήμων και κοινοτήτων και των διαφόρων οργανώσεων, σωματείων και ομίλων.

»Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε», είπε, »να επιχορηγούμε πλήρως τους προϋπολογισμούς των κατεχόμενων δήμων, ενώ αποφασίσαμε την καθιέρωση και την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις κατεχόμενες κοινότητες για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων».

Αναφερόμενη στο κοινοτικό κτήριο του κατεχόμενου Πραστειού, η Υπουργός Εσωτερικών είναι ότι το κόστος ανέγερσης έφθασε τις 300.000 ευρώ περίπου, και ότι »η κάλυψη του κόστους έγινε με δωρεές και εισφορές από εκτοπισμένους κατοίκους, φίλους και εκτιμητές του έργου της κατεχόμενης κοινότητας, καθώς και από εθελοντική εργασία που προσφέρθηκε από τους εκτοπισμένους κατοίκους».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσθεσε, »στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων, παραχώρησε οικονομική βοήθεια ύψους 40.000 ευρώ».

Η Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, πως »ένας από τους βασικούς στόχους της ανέγερσης του κτηρίου έχει επιτευχθεί, αφού έγινε πόλος συνάθροισης των εκτοπισμένων κατοίκων του Πραστειού, αλλά και των γειτονικών εκτοπισμένων κοινοτήτων Νικήτα, Συργιανοχωρίου και Πεντάγυιας».

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια του κοινοτικού κτηρίου της κατεχόμενης κοινότητας Πραστειού Μόρφου, στη Λεμεσό

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης κοινότητας Πραστειού Μόρφου να εγκαινιάσω το κοινοτικό κτήριο που ανεγέρθηκε στη Λεμεσό και να θέσω τη σημερινή εκδήλωση υπό την αιγίδα μου

Απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό στον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτοπισμένης Τοπικής Αρχής για την αξιόλογη δράση που αναπτύσσουν μακριά από τη γενέθλια γη. Χαιρετίζω τους εκτοπισμένους κατοίκους του Πραστειού, τους προσκεκλημένους και όσους τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή εκδήλωση. 

Οι πολύμορφες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που με μόχθο διοργανώνονται από τις κατεχόμενες κοινότητες μας, συμβάλλουν στη διατήρηση της συνοχής των εκτοπισμένων και συντηρούν τη μνήμη των κατεχομένων μας, αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δράση που αναπτύσσει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πραστειού, σε στενή συνεργασία με το ιστορικό Σωματείο της Κοινότητας «Άγιος Γεώργιος Πραστειού», για την ανάδειξη της ιστορίας και των παραδόσεων της κοινότητας. Και σας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι παρά το πέρασμα 38 χρόνων στην προσφυγιά, με το βαρύ φορτίο πόνου των επτά πεσόντων και δύο αγνοουμένων, παραμένετε μια ζωντανή συνεκτική οντότητα που διατηρεί έντονη τη μνήμη αλλά και άσβεστο τον πόθο για επιστροφή. 

Το γεγονός αυτό είναι για εμάς και για όλους μήνυμα ελπίδας πως ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει αλλά συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επιστροφή στο πολυαγαπημένο σας Πραστειό Μόρφου, την επιστροφή στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, τη Μόρφου και όλες τις κατεχόμενες πόλεις και τα χωριά μας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες μας είναι πολύ μεγάλο. Με πλήρη συναίσθηση αυτού του χρέους μας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Εμείς απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τον συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο. Βασικό όπλο μας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας έχουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό. Γι αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, με τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού, η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει θέσει υψηλά στις προτεραιότητες της την πολύπλευρη στήριξη όλων εσάς που έχετε δεχθεί και τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Στήριξη που εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση της στεγαστικής μας πολιτικής, την εφαρμογή μιας σειράς άλλων κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων μας, την ένταξη για πρώτη φορά των εκ μητρογονίας προσφύγων σε διάφορα στεγαστικά και άλλα προγράμματα, αλλά και την πολύπλευρη ενίσχυση των προσφυγικών Δήμων και Κοινοτήτων μας και των διαφόρων οργανώσεων, σωματείων και ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να επιχορηγούμε πλήρως τους προϋπολογισμούς των κατεχόμενων Δήμων, ενώ αποφασίσαμε την καθιέρωση και την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις κατεχόμενες κοινότητες για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. 

Η ετήσια παγκοινοτική εκδήλωση της κοινότητας Πραστειού Μόρφου που έχει καταστεί μόνιμος θεσμός, συνδυάζεται φέτος με την τέλεση των εγκαινίων του κοινοτικού κτηρίου. 

Το κτήριο που σε λίγο θα εγκαινιάσουμε, κτίστηκε σε γη που παραχωρήθηκε από το κράτος. Το κόστος ανέγερσης έφθασε τις €300.000 περίπου. Η κάλυψη του κόστους έγινε με δωρεές και εισφορές από εκτοπισμένους κατοίκους, φίλους και εκτιμητές του έργου της κατεχόμενης κοινότητας, καθώς και από εθελοντική εργασία που προσφέρθηκε από τους εκτοπισμένους κατοίκους. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων παραχώρησε οικονομική βοήθεια ύψους €40.000.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ανέγερσης του κτηρίου έχει επιτευχθεί, αφού έγινε πόλος συνάθροισης των εκτοπισμένων κατοίκων του Πραστειού αλλά και των γειτονικών εκτοπισμένων κοινοτήτων του Νικήτα, του Συργιανοχωρίου και της Πεντάγυιας. Επίσηςσε αυτό το κτήριο θα συστεγάζεται και δραστηριοποιείται η κοινοτική αρχή Πραστειού.

Κλείνοντας, επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και πάλι τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, τους χορηγούς και όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην ανέγερση του κοινοτικού κτηρίου.

Εύχομαι ολόψυχα η επόμενη σας παγκοινοτική εκδήλωση να πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα και να γιορτάσουμε όλοι μαζί στην κεντρική πλατεία του Πραστειού τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της προσφυγιάς και την επανένωση της πατρίδας μας.